Jobb Hackathon

Så förbereder du dig för anställningsintervjun

När du har sökt ett jobb och blivit kallad till en anställningsintervju är det viktigt att du kommer förberedd till mötet. Det är på anställningsintervjun som du har möjlighet att imponera och man får aldrig en andra chans till ett första intryck. Ta därför reda på vart du ska någonstans, fundera på hur du tar dig dit så att du är där i tid, ta reda på eventuell portkod och notera namnet på den som du ska träffa.

Första intrycket förstärks även av din klädsel vid mötet varför det är viktigt att vara hel och ren när det är dags för intervju. Ju mer förberedd du är desto mer avslappnad kan du vara då du känner att du har kontroll på situationen. Det är även en god idé att ta reda på vanliga frågor som brukar ställas under en anställningsintervju och fundera på vad dina svar på de frågorna skulle vara.

Referenser, intyg och betyg

Till anställningsintervjun är det bra om man tar med sig sitt CV som man sökte jobbet med då större delen av intervjun kommer att kretsa kring det. Därtill är det bra om man redan innan har förberett och tagit med sig intyg och betyg som styrker de kompetenser och utbildningar som finns på ditt CV. Det kan till exempel vara gymnasiebetyg, intyg från andra kurser som man har gått, betyg från högskoleutbildning och intyg från tidigare arbetsgivare.

De flesta arbetsgivare vill även ha ett par referenser som de kan kontakta om du blir aktuell för en anställning. Prata med dina referenser innan och förbered dem på att de kan bli kontaktade och berätta gärna lite om företaget och tjänsten som du har sökt. En till två referenser brukar efterfrågas och det är bra om kontaktuppgifter till dessa kan tas med redan vid intervjun.