Jobb Hackathon

Så Blir Du Mjukvaruutvecklare

mjukvaruutvecklare

Om du tycker om att jobba med datorer och i en bransch som hela tiden förändras, kan mjukvaruutvecklare vara ett passande jobb. Som mjukvaruutvecklare får du ideligen lära dig nya saker och även anpassa dina arbetsmetoder och teorier.

Behöver jag gå en utbildning?

Ja, du behöver gå en utbildning för att bli mjukvaruutvecklare. Yrket är så pass krävande att det till och med behövs högskole- eller universitetsutbildning. I Sverige finns det flera skolor där du kan utbilda dig till mjukvaruutvecklare. Yrket är i skrivande stund ett bristyrke och många väljer att utbilda sig till det eftersom det finns gott om jobb. Det ser även ljust ut på jobbfronten i framtiden för de som utbildar sig till mjukvaruutvecklare.

Utbildning inom yrkeshögskola

Om du väljer att gå yrkeshögskoleutbildning är den på 400 YH-poäng, tar omkring två år och utbildningen du är berättigad till CSN. Som grundläggande behörighet gäller avklarad och godkänd svensk gymnasieutbildning eller motsvarande inom den kommunala vuxenutbildningen. Du kan söka om du bor i Finland, Danmark, Island eller Norge, om du har en utbildning som motsvarar de svenska kraven. Du kan även söka om du har en annan svensk eller utländsk utbildning och har praktiska erfarenheter som du anser ger dig vara motsvarande de andra kraven.

Särskilda förkunskaper

Du ska ha matematik 2a från gymnasiet, med minsta betyg E/3/G eller liknande. Gymnasiets programmering 1 ska du också ha läst med minsta betyg E/3/G eller liknande. Om du inte har betyg i något eller båda av dessa ämnen, kan du först gå en preparandkurs som går på distans på Yrkeshögskolan. Om du vill läsa dessa in dessa ämnen på den kommunala vuxenskolan istället för på Yrkeshögskolan, kan du göra det. Du kan också utbilda dig till mjukvaruutvecklare på de högskolor och universitet som har utbildningen och då gäller andra inträdeskrav.

Detta jobbar en mjukvaruutvecklare med

Som mjukvaruutvecklare, eller programmerare som det också kallas arbetar du med att utveckla programvara och mjukvara för olika syften inom många olika branscher. Det kan till exempel vara tillverkning av produkter inom medicintekniska områden. Det är också vanligt att du som mjukvaruutvecklare arbetar som konsult inom IT-bolag där du får göra uppdrag åt industrin. Du jobbar med olika programmeringsspråk och det kommer hela tiden nya språk, så det gäller att du håller dig à jour hela tiden. Dessa programmeringsspråk beror givetvis på vart du jobbar, vissa arbetsgivare har utförliga krav som ska följas medan andra arbetsgivare kan ge mjukvaruutvecklaren fria händer att planera och analysera fram nya funktioner och program. Några andra saker som du kan få syssla med är att testa och kvalitetssäkra redan inbyggda system och arbeta i agila projekt.

Vidareutbildning

Inom databranschen sker förändringar väldigt snabbt och som mjukvaruutvecklare kan du ibland behöva vidareutbilda dig efter att du börjat arbeta. Det beror givetvis på vad du har för arbetsuppgifter och vilken vidareutbildning det företag du är anställd på erbjuder. Efter utbildningen och några års arbetserfarenhet kan du även söka jobb utomlands. Om du vill engagera dig fackligt finns det flera olika fackförbund att välja mellan, som exempelvis SKTF, Sveriges Ingenjörer och Unionen.