Jobb Hackathon

Hur Man Skriver Ett CV

Hur skriver man ett fångande CV som inte hamnar i papperskorgen? Det ska vi ta reda på.

Först ska du bestämma CV:ts utseende. Det beror på vilket jobb du söker. Är det ett jobb inom bank & finans kanske ett mer traditionellt utseende passar. Söker du jobb inom exempelvis tech finns utrymme för mer kreativitet.

CV:t ska inte vara för långt eller tråkigt. För att enklare få till ett trevligare upplägg finns det färdiga mallar och ”CV-byggare”.

Gör det ”skannbart” genom att använda rubriker. Texten ska också vara lättläst, så ha en bra storlek, format och mycket vitt space.

Börja med kontaktinformationen. Den ska innefatta för- och efternamn, telefonnummer, epost-address och vart du bor. Du kan även slänga in övrig information, som exempelvis titel, sociala medier, hemsida/blogg, om det känns relevant.

I sektionen under kan du ha en liten sammanfattning av vad du gör, 1-2 bedrifter, och vad du har för mål. Det ska vara relevant till jobbet. Byter du karriärsinrikting så kan det gå att ta med att du är kreativ. Annars kan du skippa denna sektion.

Huvuddelen I Ditt CV

I nästa del kommer vi in på arbetslivserfarenhet. Har du haft många jobb kan du vara selektiv. Ha en rubrik för varje position. Nämn företagets namn, plats och en kort beskrivning. Berätta vilka ansvarsområden du hade, och om du utförde några speciella bedrifter.

Utbildning lär du också inkludera. Kan vara universitetsutbildning, men även annat. Berätta vad du studerade, hur länge och när du studerade, till vilken nivå, och var.

Det är också bra att inkludera relevanta färdigheter som du besitter. Det kan vara allt ifrån programmering till svetsning.

Du kan även inkludera personliga egenskaper, som en bra problemlösningsförmåga eller ledarskapsförmåga exempelvis.

Om du har plats över på CV:t så är det inte en nackdel att nämna dina intressen. Det ger arbetsgivaren en uppfattning om vad du är för person.

Sådär! Nu har du fått en hel del verktyg för att skapa ett intressant CV som arbetsgivaren säkerligen kommer att vilja läsa. Nu är det bara att börja skriva!