Jobb Hackathon

Att bli kock

Att bli kock

I och med alla trevliga matlagningsprogram som numera går på tv är det inte konstigt att många barn blir intresserade av kockyrket. Även vuxna blir inspirerade när de ser hur mycket gott det går att tillaga, utan att behöva massor av ingredienser. När det gäller barn kanske de får sitt intresse hemifrån om de har matintresserade föräldrar, där någon kanske till och med är utbildad kock. Andra barn kan bli trötta på att få samma mat jämt och ständigt. De börjar titta på YouTube och ser på de matlagningsprogram som finns på tv. Där lagar både barn och vuxna goda rätter. Du kan fråga dina föräldrar om de kan skicka efter HelloFresh matkasse och tala om att du vill prova att laga mat utifrån det som finns i den kassen. Du kan till och med göra succé och dina föräldrar låter dig stå för matlagningen när du vill och kan!

Matlagningsintresserad familj

Om du kommer från en familj som tycker om att laga mat och som har som vana att köpa hem matkassar, då kan du vara med och hjälpa till med matlagningen och diskutera med dina föräldrar om nya spännande rätter. Det finns matkassar för familjer, likaväl som för ensamstående. Det finns allt från köttprodukter till veganska rätter, och det bästa är att kassarna brukar innehålla närproducerade och ekologiska råvaror. Bara att sätta igång och hitta på nya rätter varje gång matkassen kommer

Kockutbildningar

Om du redan som barn bestämt dig för att bli kock är det gymnasieprogrammet Restaurang- och livsmedelsprogrammet du ska välja. Där får du varva med praktik med teori, du får kunskaper i livsmedelskunskap, där du får lära vilka ingredienser du behöver för att balansera smakerna i en maträtt, och det brukar vara: sötma, syra och hetta. Med tiden i skolan får du och de andra eleverna börja med att laga skollunchen någon gång i veckan, där skolans andra elever och lärare får komma och äta. Det brukar vara uppskattade luncher, där de som ska bli kockar lagar maten, de som utbildar sig till kallskänkor tar hand om det kallskurna och servitriserna servar. Det är viktigt att tidigt lära dig ett bra samarbete eftersom du kommer att jobba med både servitriser och kallskänkor i ditt framtida jobb som kock.

Praktisera på en restaurang

När du kommit i slutet på din gymnasieutbildning får du praktisera på en riktig restaurang och laga mat till gästerna som kommer dit. Då får du laga all slags mat, från fisk till fina kötträtter. Under de tider som det kommer mycket folk till restaurangen kan det bli stressigt som praktiserande elev, men du ska alltid ha en utbildad kock vid din sida som ser till att det blir korrekt.