Jobb Hackathon

​​Så kan du tjäna pengar på din blogg

blogg

Bloggar och sociala medier är något som fungerar som inkomstkälla för många. Men hur får man egentligen in pengar via sociala medier och bloggar? Vanligtvis sker det via sponsrade inlägg och samarbeten men också banners och digitala kampanjer. Du behöver nödvändigtvis inte ha ett högt följarantal för att kunna tjäna pengar via din blogg och sociala medier. Numera är det populärt för företag att samarbeta med micro-influencers som vanligtvis har under 5000 följare.

I denna guide kommer vi ta upp mer ingående hur du kan tjäna pengar på din blogg och andra sociala medier såsom Instagram – Utan att du behöver ha flera tusentals följare.

Antal följare

Många har förutfattade meningar att det krävs ett högt följarantal för att kunna tjäna pengar på sociala medier. Faktum är att du inte behöver ha särskilt många följare på Instagram då en hel del företag nu väljer att satsa på så kallade micro-influencers vilket är personer som har under 10 000 följare på exempelvis Instagram. Har du 2000-10 000 följare kan du få samarbeten med olika partners där provision baseras på ditt följarantal och räckvidd.

Banners

Du kanske har sett digitala banners på olika sajter och detta är ett bra sätt att tjäna pengar via en blogg eller webbsida. Den största förmedlaren är Tradedoubler i Sverige och du registrerar dig enkelt och kan sedan samarbeta med olika företag och marknadsföra dem via banners, som du lägger in på din blogg/webbsida. I vissa fall kan du få provision utifrån hur många klicks som görs på bannern men vanligast är att du får provision på ett köp som en kund gör som gått via din länk. Till exempel om du marknadsför ett hudvårdsföretag och en konsument klickar på bannern och gör ett köp så kommer du få en provision på en viss procent.

Sponsrade inlägg

På sociala medier är det vanligt med så kallade sponsrade inlägg. Dessa inlägg innebär att influcensers marknadsför en produkt/tjänst på sin plattform mot en betalning. Beroende på följarantal och andra faktorer varierar priset men det kan vara så högt som flera hundratusen kronor. Sponsrade inlägg är ett utav de bästa inkomstkällorna för influencers på just sociala medier då det är så pass eftertraktat av företag i marknadsföringssyfte. Det är också en lönsam marknadsföringsstrategi och därav är det också något som det satsas mycket på.

Kampanjer

En del väljer att delta i kampanjer för att marknadsföra sig själva och även för att förknippas med starka varumärken. Kampanjer där influencers har deltagit är exempelvis Sony Music och VOI. Då får de betalt för att synas i exempelvis kampanjen på företagets webbsajt samt sociala medier. Det är en hel del influencers som är ansiktet utåt för olika varumärken.